Vang i Valdres

 

Arkiv: Den gong då

15
juni
2012
Etter å ha køyrt gjennom eit flatt landskap, med litt grått og trist inntrykk, var kontrasten stor når me på vår ferd mot Vang stavkyrkje køyrde inn i Karpacz.
14
mai
2012
Vang stavkyrkje i 1833: Dette gamle postkortet utgjeve i Tyskland, viser ei teikning av stavkyrkja på Vange.
15
mars
2012
Torstein Helgesson Ellingbø har nok stande oppi tårnet på Vangskyrkjun då han fotograferte dette motivet i 1911. Me ser prestebustaden i framgrunnen, og rett bakom er Fredheim skule under bygging.
12
desember
2011
Wergeland var elles den fyrste som prøvde å skrive på valdresmål (før Andris Eivindson Vang!), og heilt til slutt kan me ta med visa om «Valdrisen po heimvegen» som kom ut i 1841 i boka «Langleiken. En Krands af Digtninger i Dølemaal».
07
desember
2011
I tillegg til å omtale Hugakøllen ser me at epistelen inneheld interessante opplysningar om ei kjærleikshistorie som diverre (eller heldigvis) ikkje enda med det vanlege at dei to får kvarandre og lever lykkeleg til sine dagars ende. I denne historia er også Henrik Wergeland innblanda, og interessa vart etter kvart vekt for å undersøke litt vidare på dei historiske fakta.
29
november
2011
Ei gamal avisside frå 1866 med ei praktfull teikning av min næraste nabo - Hugakøllen - vekte mi interesse i eit av dei mange antikvariata i Oslo for ei tid tilbake. Seksti kroner skifta eigar og det same gjorde avissida som vart med heim til Valdres og Hugakøllen.
31
oktober
2011
Framnes Hotell ved Tyin var ein utmerka plass å ha losji for meir enn hundre år sidan. På dette fargelagde postkortet ser me Framnes heilt ute ved vasskanten.
24
oktober
2011
Hausten er tid for å dra i gang ulik lagsaktivitet. Mannskor og blanda kor, musikkorps og bridge, mållag og ballspel – rekka av tilbod er lang - konkurrerer om å dra vangsgjeldingane opp og ut av godstolen.
17
oktober
2011
Det var fredag 30. juli 1909 at kongefamilien kom til Vang med sine automobilar. Her stoppa dei fyrst på Grindaheim hotell for å eta lunsj, og vart vel mottekne av bygdas ordførar, Kristoffer Lerhol.
10
oktober
2011
Nokon som kjenner til turisthytta Raufjordheim? Truleg ikkje mange, sidan det er meir enn hundre år sidan denne vart lagt ned.
05
oktober
2011
I samband med at hotelldrifta på Nystuen blir lagt ned, og all aktivitet flytta over til nyrestaurerte Tyinkrysset Fjellstue, tek også bjørnen Pekka fatt på eit nytt kapittel som «husbjørn» nokre høgdemeter lengre ned i lia. Men kjenner du eigentleg historia bak bjørnane på Nystøga?
03
oktober
2011
Denne gongen blir det litt idyll frå Ryføss på 30-talet. På denne tida kunne Ryføss by på det meste eit livskraftig bygdesamfunn hadde bruk for.
25
september
2011
Midt i 1880-åra og tidleg på 1890-talet drog den svenske fotografen Axel Lindahl gjennom Vang, og resultatet vart fleire skarpe og detaljrike bilde som no er glimrande historiske dokument frå kommunen vår.
20
september
2011
I denne «Den gong då»-spalta er det meininga å sjå litt tilbake på smått og stort som har skjedd i Vang opp gjennom tida – og då helst med ein egna illustrasjon attåt. Her er det sikkert høve for fleire til å ta tastaturet fatt, men inntil vidare skal eg prøve å fylle denne spalta.
12
september
2011
I desse valtider kan det høve å ta fram eit postkort der ordføraren i Vang, Kristoffer K. Lerhol, sit utanfor Øylo gjestgiveri og ventar på hesteskyss til fylkestinget. Lerhol var ordførar frå 1905-1919.
04
september
2011
Ved Tyin hadde ein samefamilie ordna seg med gamme og litt utsal for turistane ein gong på 30-talet.

Påska 2014

Vidar Eltun
14. april 2014

Det har vore ein litt vindfull inngang til påska no i vår, palmehelga hadde mykje ver og blåst i seg, men no får me trua at vinden løyar og at sol og snøkledde vidder og bakkar lokkar mange til Vang.

Les innlegget »

App'enes inntog

Elisabeth Øraker
16. april 2013

Hadde noen for ti år siden fortalt meg at jeg skulle oppleve å sitte i sofaen i mitt eget hjem og ha både mann og unger som satt fordypet i en eller annen app, ja da hadde jeg skratta både godt og lenge.

Les innlegget »

Alle blogger »

Det skjer:

laurdag 20.09.2014
Bokprat: nordisk samtidslitteraturVang folkebibliotek
 

Bokprat: nordisk samtidslitteratur

Stad:Vang folkebibliotek
Tid:
Arrangør:Vang folkebibliotek og Vang frivilligsentral

Anna Ødegården har mastergradstipendiat i nordisk littertur, og leiar ein uformell bokprat om nyare norsk og nordisk litteratur tre laurdagar på biblioteket denne hausten.

 

Meir info kjem

 
Seminar: Meirverdi på gardLerhol gårdKl 12:00 - 17:00
 

Seminar: Meirverdi på gard

Stad:Lerhol gård
Tid:Kl 12:00 - 17:00
Arrangør:Innovangsjon SA

Meirverdipågard

 
Vis kalender »