Reportasje

På Otrøvatnet ved Tyin-Filefjell skiheiser blafrer det et titalls store kiter i vinden. Noen holder god flyt, andre er snart i gang. DNT ung i Årdal har tatt turen over fjellet for å lære seg den noble kunsten å kite. Eller flyte med stil, som man og så kan kalle det.

– Dette er andre året på rad vi er her, forteller turleder Marianne Jevnaker entusiastisk.

Jevnaker kan fortelle at hele ni stykker har blitt med på kurset denne helga, og helga starter med lovende takter værmessig. Den ellers så halvgrå vinteren har sluppet gjennom sola, og kombinasjonen mye vind og sol er perfekt for kitekurs.

Drage med kraft

Kiting har blitt veldig populært de siste årene. Det er en spennende og morsom sport der utøveren bruker en stor drage (kite) som drivkraft for å komme seg framover.

Hastighetene man kan oppnå med en kite, er svært avhengig av vind og underlag. Vanlig hastighet under kiting er to-tre ganger vindhastigheten. De aller fleste kitere bruker kiten sin innenfor et begrenset geografisk område, for å utforske og leike i terrenget i sitt lokale turområde. I tillegg blir det mer og mer vanlig å bruke kiten til langturer på fjellet.

Ida Ask

Fotojournalist Ida Ask dro med seg kamera ut i vinden en vinterdag på Tyin–Filefjell. Her er resultatet.   

Fleire bilete

Heftige vinder

Magne Grihamar fra Tyin Aktiv er kursholder, og han begynner med innledende instruksjoner.

– Det første vi må gjøre, er å bli kjent med kiten, og lære hvordan den oppfører seg under ulike vindforhold, forteller Grihamar og lar alle starte med en juniorkite. Etter lunsj er alle klare for de store kitene, til tross for at solen har forsvunnet og vinden har tatt seg betraktelig opp. Grimhamar smiler mot snødrevet.

– Mulig vi må vurdere å slutte av litt tidligere i dag. Det kan bli i heftigste laget for nybegynnere nå, konkluderer han.

Kiting kan i enkelte tilfeller bli omtalt som ekstremsport, men det er en sport som alle kan mestre med trening.

– Kiting kan passe for folk i alle aldre, og det er faktisk en fin familieaktivitet som alle kan utøve på sin måte, forteller Grihamar, og forklarer videre:

– Man kan dra på turer av varierende lengde, til og med på ekspedisjoner om man ønsker. I tillegg kan man trikse og leike seg – som vi gjør her på Otrøvatnet nå, smiler han.

Ski på beina

Søndagen begynner med mye mindre vind enn lørdag. I dag er dagen for å begynne med ski eller brett. Mange spente ansikter følger lydhørt med når Grihamar repeterer gårsdagens leksjon i lynfart.

– Er alle klare? spør han.

Et rungende «ja»høres gjennom vinden, og folk setter i gang med å forberede hver sin kite. Det er mange liner man skal holde kontroll på, men ganske kjapt er de første kitene oppe, og deltakgerne har fått ski påbeina.

Sakte, og med varierende grad av kontroll sklir de ut på Otrøvatnet. Med stadig økende kontroll, byttes det til større og større kiter, fra ski til brett. De er inne i en flyt. Det er gøy. Det hoies og smiles. Armene verker.

– Dette er god trening også, konkluderes det mellom slaga. Sakte, men sikkert dør vinden ut. Kitene ligger sløve påisen, og vil bæres hjem.

– Det passer i grunn greit, konkluderer instruktør Grihamar og ser påklokka. Kurset drar seg mot slutten.

– Har dere fått mersmak? spør han en sliten, men fornøyd gjeng.

– Ja! får han til svar. Herlig.

Bredt tilbud av aktiviteter

– Vi holder ganske mange kitekurs gjennom hele vinteren, forteller Grihamar. Gjennom firmaet Tyin Aktiv tilbyr de en rekke andre arrangerte aktiviteter og kurs, hele året igjennom.

– Nå på vinteren går det mest i guidede toppturer, trugeturer og kitekurs av varierende lengde. Vi tilpasser det til kundene, og er såfleksible vi kan være innenfor trygghetens grenser, avslutter Grihamar.

Fire kitefavoritter i Vang

Otrøvatnet (971 moh.)

Tyin (1083 moh.)

Eidsbugarden (1060 moh.)

Varhovdflæane.