1000 meter flyt Tekst/foto: Ida Ask

1000–meteren frå Tyin mot Årdal er ein av mange lekre sykkelmoglegheitar i området.

1000 meter flyt

Øystein Sundes sang «Ferietips» kommer med flere gode tips, men det beste er det han konkluderer med: «Kast deg på knallerten og kom deg til fjells». Hvis vi bytter ut knallerten med sykkel, er vi helt klart med på visa. 

Vi ser det overalt, leser om det i aviser, magasin og på nett. Det er ingen tvil; sykling er populært. De som ikke sykler, spør seg muligens om hvorfor. Hvorfor gnu på et sykkelsete mil etter mil, time etter time? De som sykler vet hvorfor. 

- Adrenalin, utfordring både mentalt og fysisk, konsentrasjon, ferdigheter. Og trening som en bonus.

Erlend Eggen lister opp grunn etter grunn. Han trenger ikke tenke etter, argumentene kommer rekende på ei fjøl - ei glatt fjøl. Erlend jobber i firmaet TurApp, som tilbyr nettopp apper for deg som vil på tur. I tillegg til å være generelt glad i tur, er han veldig glad i sykkelturer og Vang.

Skribent: Ida Ask

Fotojournalist Ida Ask har vore på fleire rundar med sykkel og kamera i Tyin–Filefjell-området. 

Stisyklist og Vangsgjelding Erlend Eggen har bra med argument for at det han gjer akkurat no er den beste av alle aktivitetar i Vang.

Sykling i TurApp

TurApp AS har laget egne apper og nettsider for både «Kongevegen» og «Turar i Vang». Flere av strekkene langs kongevegen er bra sykkelturer, mens det stadig fylles på med sykkelturer i Vangs-appen.

Sykkelmiljøet vokser

- Vang tilbyr gode sykkelmuligheter i nær omkrets, og man får variasjonene her. Høyfjell og skog lett tilgjengelig. Det er ikke mange plasser man får både i pose og sekk, smiler han. 

Høyfjell og skog lett tilgjengelig. Det er ikke mange plasser man får både i pose og sekk.

Terrengsykkelmiljøet i Vang vokser, og det setter Eggen pris på. 

– Det begynner å bli endel som er interessert i å sykle. Det har vært få, men nå flytter flere tilbake til Vang med sykkelen på flyttelasset. Vi er i ferd med å få et miljø, og da kan man enklere legge tilrette for mer sykling. Det er stas, konkluderer han. 

Utsikten langs «1000-meteren» er av det episke slaget.

1000–meteren - en høgfjellsklassiker

For den som bare er sånn middles interessert i stisykling har Tyin–Filefjell flere over snittet bra sykkelturer. Den aller stiligste går under navnet 1000-meteren og er egentlig gamlevegen mellom Tyin og Årdal. 

Bildetittel: Ca. 40 svinger ned mot Øvre Årdal avslutter sykkelturen langs «1000-meteren».

Også den gamle kongevegen er en høyfjellstur av klassisk kaliber som passer best med stisykkel. Kongevegen ble bygget i 1790-årene, og etter hvert erstattet av flere generasjoner kjørbar vei. Særlig strekningen mellom Kyrkjestølen og Maristuen på Filefjell er en fin tur. 

Turforslag

Sjekk ut turforslaget «1000-meteren på sykkelsetet»