Reportasje

Aggregatet dras i gang. Blitzlampene blinker om kapp. Jibber Anders Backe shaper hoppet en siste gang. Alt er klart til fotoshoot på Børrenøse.

– Det skal bli sol. Fotograf Yngve Ask, viser frem iPhonen med yr.no. Helt riktig. Klokken 06:00 til 12:00 viser ei feit, gul sol over skianlegget på Tyin-Filefjell. Fotografen rister smått frustrert på hodet,

– Sola er «no show», eller ikke tilstede som vi sier på godt norsk.

Jotunheimen derimot bader seg i varm, deilig morgensol. Guide Gudbrand Karlsen smiler og nikker over mot Hurrungane,

– Det er der vi skulle vært, konkluderer han. Resten av crewet nikker seg enig, men konkluderer raskt med at «det får vi ikke gjort noe med».

Showet dras i gang, –  Vi har da blits.

I tre dager midt i februar har produksjonsselskapet Scanout, med base i Valdres, et foto- opptak for undertøysmerket Aclima på Tyin-Filefjell, og på gården Sørre Hemsing i Hensgardane.

– Området har det vi leter etter. Fin utsikt, enkel ankomst på toppen av Børrenøse for oss med ekstremt mye utstyr, samt kort veg hjemmefra. Sørre Hemsing har den gode atmosfæren vi så etter; Aclima ønsker seg et sted med nøkkelordene "norsk" og "tradisjon", og det finner vi her.

Helt strålende, sier fotograf Yngve Ask mellom slaga. Skuespiller Marte Tangen, kanskje mer kjent som daglig leder i Frivilligsentralen i Vang, har fått jobben som Anders Backes motstykke denne dagen. Der Backe drar påmed ski på beina, stiller hun smilende opp med geitekillinger, bok og thermos med kaffe.

Ida Ask

Ida jobber både som reklamefotograf og som reportasjefotograf for Innovangsjon. Her har hun kombinert og fortalt historien om hvordan Vang ble hovedkulissene for en ny reklamekampanje. 

Yngve Ask

Frilufts- og reklamefotograf Yngve Ask har tatt bilder av bjørn i Canada og absolutt alt som er verdt å forevige i norsk natur. Nå kan han også krysse av Anders Backe på fotolista.

Anders Backe

Jibber Anders Backe er en Norges mest profilerte skikjørere. Som deltagende i filmer som «Supervention»og «Side by side», er han kjent for mange både i - og utenfor - skimiljøet. Anders er født i 1986, og kommer fra Modum Kommune i Buskerud.

Sørre Hemsing

Berit og Arne Nefstad på Sørre Hemsing har ordnet lunsj og middag klart til hele gjengen. Det er ikke første gang den tradisjonsrike garden blir brukt som lokasjon påen photoshoot.

- Det har i hvertfall vært en gang tidligere hvor vi hadde garden full av utstyr, modeller og fotografer, forteller Berit.

Assistent

Jonathan Øraker, til daglig elev på elektrofaglinja på Valdres Videregående Skole, har praksis på Kontorfellesskapet 1724 hver fredag på vårparten 2014. Praksis på Kontorfellesskapet kan føre med seg mange ulike arbeidsoppgaver, og disse to dagene er han med som fotoassistent.

– Det er utrolig kult, sier han entusiastisk. - Ikke bare det å få være med som fotoassistent, men at det er med Anders Backe er utrolig rått.

Fotografen ønsker blitzene pånytt sted, og Jonathan følger lydig med; med sandsekker, blitzhoder og stativer på slep.