Magiske Snøfilm Tekst/foto: Ida Ask

I februar arrangeres en filmfestival av det eksotiske slaget i toppen av heissystemet på Tyin–Filefjell skisenter.

Magiske Snøfilm

Snø, ski, topptur, popkorn, kitekurs, afterski, konsert og kino på snølerret er noen av nøkkelordene for fjellfestivalen «Snøfilm» som gikk av stabelen i februar. Mange hadde tatt turen til Tyin–Filefjell skisenter for å få med seg blant annet Disneyfilmen «Frost» og førpremiere på «Død Snø 2».

Det gigantiske kinolerretet ruver på toppen av Børrenøse, rett ved det høyeste punktet i heissystemet på Tyin-Filefjell. Mange tok seg dit på ski, noen med scootertransport fra Varmestøga, og noen hadde tatt beina fatt opp bakken.

På fredag hadde mange fra den yngre garde tatt turen, og godt innpakket fikk de storøyet med seg Disneyfilmen «Frost› fredag kveld. Det er litt av en opplevelse å få se krystallklare bilder på et snølerret akkompagnert av rå surroundlyd - ute i vår frie, snøkledte natur.

Ida Ask

Fotojournalist Ida Strømstad tok for seg av både gode filmer og gode turer under Snøfilm 2014. 

Snøfim

Landets høyeste filmvisning får du på Snøfilmfestivalen på Tyin–Filefjell i februar hvert år. Jotunheimen er kulissene for både aktiviteter og det spektakulære filmlerretet som er skjært rett ut av snøen. 

Varmesåler og fjellduk

På lørdag startet kinovisningen med skifilmen «Supervention», før zombiene inntok amfiet i Børrenøset, både i «levende live» (hvis man kan si det om zombier), og på lerretet. Tommy Wirkola - filmen «Død Snø 2» satte et blodig punktum på filmvisningen lørdag kveld.

Espen Lybeck fra Strand i Nord-Aurdal hadde tatt turen opp, ens ærend for å få med seg premieren på «Død Snø 2». Med campingstol, eletriske varmesåler og fjellduk var han godt rustet for kinovisning ute en vinterkveld i februar.

– Det gjelder å ha det komfortabelt, smiler han og setter seg godt tilrette før filmen drar igang. Det var første gang Lybeck var på Snøfilm, og han var imponert over arrangementet.

Det er rett og slett magisk! Jeg synes det litt rufsete været bidrar til å gjøre det til en kul opplevelse, i tillegg til at opplegget er fantastisk, konkluderer han, før han kryper ned i fjellduken igjen.
Den totale pakken

Det var ikke bare film som stod i fokus på Filefjell denne helgen. Nytt av året er at det var et stort fokus på aktiviteter gjennom hele fjellfestivalen. Det var muligheter for både topptur og kitekurs i regi av Tyin Aktiv, og i tillegg gikk heisen i Børrenøse til klokka ti på kvelden både fredag og lørdag. Mange benyttet seg av sjansen til å delta på aktivitetene.

Guide og medarragør Gudbrand Karlsen var godt fornøyd etter helga. 

– Vi var utrolig heldige med været på lørdag. Da vi gikk på en topptur lørdag formiddag, dukket sola opp i det vi var på veg oppover. Akkurat i det vi skulle starte nedkjøringen, kom tåka sigende innover dalen. Snakk om timing!

Karlsen snakker entusiatisk, og ser allerede frem til flere arrangement. 

–  Vi må ta med oss videre at aktivitetspakken av Snøfilmfestivalen var en suksess.

Det musikalske innslaget på Snøfilm, stod artisten Maya Vik for. Det var Valdres Scene som arrangerte konserten på Filefjellstuene, lørdag kveld etter siste filmvisning. De sprekeste kunne dermed spenne på seg skiene i Børrenøse Amfi og skli rett ned til Filefjellstuene for å fortsette kvelden der.

Død snø 2

Storfilmen Død snø 2 hadde verdenspremiere under Snøfilmfestivalen 2014. Produsentene bak filmen kunne ikke sett for seg noe bedre sted for å vise nazi-zombie-komedien enn på Tyin–Filefjell.