Reportasje

tett snødrev og vind hadde det møtt opp 33 personer til storstilt skredøvelse på Filefjell. Flere frivillige organisasjoner og politiet deltok på øvelsen, som var en avslutning på Norske Redningshunders samhandlingsøvelse.

– Dette er tredje året vi har en slik øvelse på Filefjell, forteller Jon Helge Solemsli i Grindaheim Røde Kors, og forklarer videre om øvelsen;

Det overordnede målet med øvelsen er samhandling og samarbeid mellom organisasjonene og politiet.

Det er politiet som er ansvarligefor søk-,og redningsaksjonene når det går et skred, med hjelp av Røde Kors, Norske Redningshunder, Norsk Folkehjelp og Sivilforsvaret.

Ida Ask

Skredøvelse i snøstorm er ikke noe problem for fotjournalist Ida Ask. 

Redningshunder

Alt i alt deltok 33 tobeinte og 10 firebeinte på øvelsen. Norske Redningshunder hadde gjennom hele uken hatt sitt «hovedkurs vinter» for Sør–Norge, hvor temaet for kurset var førsteinnsats i skred.

De fikk oppleve fjellet i all slags vær, og på lørdag avsluttet de i tett snøvær og kraftig vind. Øvelsen foregikk i området ved Tørrisheisen ved skianlegget på Tyin - Filefjell. 

– Vi har delt oss inn i to lag. Sivilforsvaret og Folkehjelpa arbeider ved ett skred, og Røde Kors og Redningshundene ved ett annet. Politiet har overordnet ansvar på begge steder.

De fikk testet søk etter personer, utgraving og ivaretakelsen av pasienter. Øvelsen var lagt opp til å være så realistisk som mulig, og både to,- og firbeinte fikk testet seg. 

– Vi er godt fornøyd med øvelsen. Det var Norske Redningshunder som hadde lagt opp øvelsen, og vi fikk alle gjennomført det på en bra måte. Det er i tillegg veldig ålreit for oss å ha en så stor øvelse på Filefjell, det fører til at flere av våre medlemmer kan være med, avslutter Solemsli. 

Grindaheim Røde Kors

Grindaheim Røde Kors Hjelpekors er ett av to hjelpekorps i Vang Kommune. De har ca. 30 aktive medlemmer,
og oppgavene deres dreier seg stort sett om henteoppdrag utenfor veg for sykehus, lete,- og redningsaksjoner. Pluss sanitetsvakter i øvre delen av Vang.