Nyheit

Elektriske traktorer og lastebiler som kjører på slakteavfall

  Nyheitsarkiv
07. apr 2017
ZERO, Asko, Valdres Biovarme og Vinjerock om det grønne skiftet

I samarbeid med Miljøstiftelsen ZERO og frivilligsentralen i Vang inviterer Vinjerock til en spennende temakveld, torsdag 20. april kl 19 på Vang Folkebibliotek, om hvordan ny teknologi kan gi et grønt skifte i Valdres.

Hør mer om Norges største solcelleanlegg, elektriske traktorer og mye mer.

I anledning av temakvelden kan Vinjerock presentere ZERO som årets miljøsamarbeidspartner for festivalen. 

- ZERO er en spydspiss i Norge på kunnskap om hvordan ny teknologi kan gi et grønt skifte. Miljøstiftelsen vil være en fagressurs for Vinjerock på hvordan vi kan ta i bruk ny teknologi for å redusere våre utslipp, og bidra til å informere og engasjere vårt publikum og våre samarbeidspartnere, uttaler festivalsjef Julie Forchhammer. 

ZERO vil bistå med faglig innhold på foredragsscena under Vinjerock til sommeren, men samarbeidet innledes med en temakveld i Vang i Valdres torsdag 20. april.   

- Alle snakker om det grønne skiftet, men hva betyr det egentlig i praksis? Vi er heldige som har fått noen av Norges fremste aktører hit for å snakke om tre temaer som vedrører Vang og Valdes i særdeleshet: energi, landbruk og transport, sier Forchhammer. 

Fra ASKO kommer miljødirektør Knut Aaland for å snakke om selskapets satsing for å bli selvforsynte på fornybar energi innen 2020. Satsingen inkluderer blant annet Norges største solcelleanlegg, Norges første el-lastebiler, og produksjon av hydrogen og biodrivstoff (fra blant annet slakteavfall) til hele transportflåten. 

Fagsjef Kåre Gunnar Fløystad fra ZERO som selv er vokst opp på gård, vil snakke om det grønne skiftet og presentere det nyeste av teknologi for et fremtidens landbruk, deriblant elektriske traktorer og egenproduksjon av kunstgjødsel.  

Av lokale innslag kommer John Nordtorp fra Valdres Biovarme. Selskapet ble etablert i 2013 og ble i 2015 tildelt Innovasjon Norge sin bygdeutviklingspris for arbeidet med kortreist og bærekraftig energiforsyning.

Kveldens talere inkluderer:

ASKO: Knut Aaland, direktør for kvalitet, miljø og sikkerhet.

ZERO: Kåre Gunnar Fløystad, fagsjef. Har en mastergrad i fornybar energi fra Universitetet for Miljø- og Biovitenskap på Ås. Kom til ZERO fra Innovasjon Norge. 

Valdres Biovarme: John Nordtorp, daglig leder.

Vinjerock: Julie Forchhammer, festivalsjef. Tidligere miljøsjef i Øyafestivalen og kommunikasjonsrådgiver i Regnskogfondet. 

Velkommen til en inspirerende temakveld om ny spennende teknologi!

- Kaffi og kringle, fri inngang.