Reportasje

Kurv - ei spekepølse fra Valdres

Kurvproduksjonen i Vang er i vinden og flere tar opp igjen den gamle tradisjonen. Anne Lajord Belsheim har laget kurv i mange år og vi har tatt en tur til henne for å høre mer om dette.

Oppå gården til Anne og Arne er det fullt kjør. På morgenen kommer barna for aktiv SFO og blir med på melking og foring av geit. Så blir det mat, lek og aktiviteter for barna før de drar fornøyde hjem, mens Anne og Arne gjør seg klar for nok en melking av geitene.

Men mens alt dette skjer er det også et stille arbeid som pågår. Hele døgnet siden slutten av mars har det holdt på. I et mørkt gammelt og skjermet sted er det naturen som arbeider med speking av Annes og Arnes kurv.

(NB: - denne historien ser absolutt best ut på en mobiltelefon)

Åshild Samseth - Fjellspire

Med eigen filmfestival i Lillestrøm kommune og fleire små og store filmjobbar bak seg tok Åshild Samseth turen til Vang sommaren 2020 for å gjera filmar frå Vang. Som ein stor matentusiast fatta ho snart interesse for kurven i Valdres - her er hennar møte med kurvprodusent Anne Lajord Belsheim fortalt gjennom tekst, film og foto.

- Kurven blir ferdig sånn i juni eller juli avhengig av hvor tørt det har vært i lufta. Har våren vært litt rå henger den gjerne til juli før den er ferdig speket..

Historisk sus

Anne og Arne tok over gården fra slektninger av Arne i 1990. På gården var det et gammelt tun med stabbur som de nå har restaurert. Inne i stabburet lukter det gammelt godt treverk og det er naturligvis her de henger kurven sin. Slik tar de tilbake de lange tradisjonene med å speke og oppbevare spekemat i stabburet.

Bærekraft i kurv

Om du er en tur innom Lokrheim gård kan du i skråningene opp mot Slettefjellet se en flokk av geit. Der går de og beiter gress, bark og det de liker best hver dag. Morgen og kveld gir de fra seg god geitemelk til ulike geiteprodukter. Kurven fra gården er også laget av geit og sau, men ikke hvilke som helst.

- Vi startet med kurv for bedre å kunne utnytte ressursene på gården. De eldre geitene og sauene har veldig godt kjøtt, men blir dårlig verdsatt av slakteriet. For å kunne utnytte kjøttet på best mulig måte, har vi derfor valgt å lage kurv av dette kjøttet.

Valdres spesial

I stabburet får de plass til ca. 400 kurver. Dem har de ingen problemer med å få solgt.

- De fleste liker kurv. Kurv og flatbrød står som regel på de fleste frokostbord her i Valdres. Så vi er mange som lager kurv her i Vang, men jeg tror ikke vi kan bli for mange. Vi blir kvitt kurven uansett hvor mye vi produserer.

For noen år siden fikk kurv laget med gitte kriterier fra enkelte produsenter i Valdres, en beskyttet geografisk betegnelse; « Kurv frå Valdres ». Gården til Anne og Arne er med i dette selskapet. Det er med på å trekke fram det særegne ved spekingen i Valdres.

Ofte er det vanlig å røyke eller fermentere spekepølser med en tilsatt sunn bakteriekultur. Men dette gjelder ikke for kurv fra Valdres.

Klimaet i Valdres er tørrere enn langs kysten. Derfor kan kurven i stor grad konserveres ved tørking. De naturlige omgivelsene der kurven henger til speking har også innvirkning på smaken. Hver gård får derfor sitt eget særpreg på kurven de lager.

Så når sommersolen varmer kan du ta deg en tur oppi lia, hilse på geitene og få deg en kurv med lange tradisjoner direkte fra stabburet til Anne.

Fakta om kurv