Skrive av Julie Forchhammer - 27. november 2017
Det er utrolig hvor hårsåre noen blir når man diskuterer likestilling. Man skulle nesten tro det gjaldt bompenger. Men en likestilt organisasjon er en bedre organisasjon, uansett hvilket kjønn du har.

Jeg debuterte som utilsiktet nettroll siste uke. En norsk festival hadde lagt ut et innlegg om at nå var 20 av 30 artister klare for neste års arrangement. Alle 20 artister var menn.

Ikke noe galt med mannfolk, men kun det? Jeg gjorde det andre småfeige nettdebattanter gjør: La ut et skjermbilde av festivalprogrammet i en lukket gruppe for musikkbransjen på Facebook. Med denne flåsete kommentaren til: Er det for tidlig å dele ut prisen for 2018´s minst mangfoldige festival?

Innlegget førte med seg spøkerier med festivalens enormt joviale bookingprofil. En av artistene følte for å forsvare seg og skrev ”Kan ikke vi få ha en utsolgt bøgdefest i fred og hygge oss ute i skauen uten masse oppgulp her inne a?” mens en annen artist kommenterte at arrangøren bare booket det publikum ønsket seg, så det var ikke ”noe bevisst valg om å kun ha menn på scenen.” Mulig det, en ting er sikkert, arrangøren har åpenbart ikke noe som helst bevisst valg til hva slags kjønn som står på scenen. Og det var hele poenget mitt, ikke hvorvidt musikkprofilen var kul eller økologisk eller hip.

Det her skjedde samtidig som jeg og 1000 andre kvinner i musikkbransjen skrev under på oppropet #nårmusikkenstilner. Kvinnelige artister og bransjefolk ønsker seg en hverdag hvor ingen blir tafset på eller trakassert. Slik man ønsker det og bør ha det i alle bransjer.

Det er utrolig hvor hårsåre noen blir når man diskuterer likestilling. Man skulle nesten tro det gjaldt bompenger. Men en likestilt organisasjon er en bedre organisasjon, uansett hvilket kjønn du har.

For alle dem som åpenbart finner det vanskelig eller uinteressant å lage festival for og med begge kjønn, her er fem tips:

1 Sett kvinner på scenen
Det har aldri vært så mange kvinnelige artister å velge imellom som nå. I alle sjangre og på alle nivåer. Bare gjør det.

2 Sett kvinner bak scenen
Få inn kvinner i produksjonen, i organisasjonen og i ledelsen. Det har aldri vært så mange dyktige kvinner i bransjen som nå. Bare gjør det.

3 Tenk på kvinnene foran scenen
Mange kvinner går på festival. Gi dem noen kvinnelige forbilder på scenen. Ref. punkt 1. Bare gjør det. Begge kjønn vil sette pris på det.

4 Gi kvinnene en stemme
Arrangerer dere også foredrag, seminarer, sponsortreff? Få inn kvinner på talerlisten der. Hvem snakker på vegne av festivalen i media og på bransjetilstelninger? Få med kvinner der også. Det er lettere enn du tror, bare gjør det.

5 Miks det hele opp
Hvor har du mye kvinner i din organisasjon? Artistverter? Catering? Få inn menn i de gruppene. Dette går begge veier. Bare gjør det.

Jeg lover at man som festivalarrangør kan følge disse fem tipsene uten å måtte senke kvaliteten i noe som helst ledd. Det vet heldigvis mange norske arrangører allerede. Jeg håper bare at enda flere skjønner det.

Den mannstunge festivalen har sluppet enda en artist for 2018: Sandra Lyng. En dråpe i havet. Det holder ikke. Bare gjør det.

Innlegget er først publisert hjå klassekampen

Om Julie Forchhammer

Julie Forchhammer
Etter 20 år i Oslos musikkliv, sist som miljøsjef for Øya-festivalen, flytta Julie til Vang hausten 2014 og tok til på jobben som festivalsjef for Vinjerock. Ho kjenner alle i Musikk–Noreg, elskar lokalprodusert mat frå Vang og har ein hund med over 2000 følgjarar på Instagram.

Flere bloggposter fra Julie Forchhammer